Εξερευνήστε την Αστυπάλαια
Εξερευνήστε ένα από τα όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων!
Εξερευνήστε ένα από τα όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων!
Γενικές Πληροφορίες
H Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά) είναι νησί του Αιγαίου με 1.334 κατοίκους (απογραφή 2011). Η Αστυπάλαια ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων και έχει στο χάρτη σχήμα πεταλούδας. και για αυτό από πολλούς αποκαλείται και «η πεταλούδα του Αιγαίου».
Η Χώρα
H «αρχόντισσα» του νησιού, η Χώρα, βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο και ξεχωρίζει για το Βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι με τις 2 εκκλησίες στο εσωτερικό του, την παλαιότερη του Άγιου Γεώργιου του Γλυκαυλή κτισμένη το 1790 με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της και την Παναγιά του Κάστρου (Ευαγγελιστρίας) κτισμένη στα μέσα του 18ου αιώνα. Γύρω από το κάστρο απλώνονται κάτασπρα σπιτάκια κυκλαδίτικου χαρακτήρα και τα πανέμορφα μπαλκόνια και οι χρωματιστές πόρτες σε αναγκάζουν να σταματάς κάθε τόσο για να φωτογραφήσεις την ομορφιά που βρίσκεται γύρω σου. Εκεί κοντά βρίσκεται και η Παναγιά η Πορταΐτισσα, η οποία θεωρείται από τις πιο όμορφες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας οι 8 παραδοσιακοί μύλοι με τις κόκκινες σκεπές είναι το σημείο συνάντησης των κατοίκων. Ο ένας λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη, ένας άλλος είναι το γραφείο του Δήμου για πληροφορίες σχετικά με το νησί, ενώ ένας ακόμη χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις/εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του festival της Αστυπάλαιας.
Ιστορία
Σύμφωνα με την μυθολογία, η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν οι κόρες του Φοίνικος και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκε ο Αργοναύτης Αγγαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204), το νησί πέρασε στα χέρια των Ενετών.
Έτσι, η Αστυπάλαια, κατά τον G. Gerola, παραχωρήθηκε το 1207 από τον Δούκα του Αρχιπελάγους Marco Sanudo στον Ενετό ευγενή Τζοβάνι Ι Κουερίνι σε ανταπόδοση των υπηρεσιών του τελευταίου κατά την ίδρυση του νέου δουκάτου.
Όμως, η Αστυπάλαια, επανήλθε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1269. Οι εντάσεις όμως στο Αιγαίο ήταν συνεχείς με μικρά διαλείμματα ειρήνης. Έτσι, η Αστυπάλαια το 1912 κατά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο, καταλαμβάνεται και πάλι από τους Ιταλούς. Στα τέλη του 1918, μετά τη λήξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου για την Τουρκία, άρχισε η παλιννόστηση των προσφυγών στην Μικρά Ασία. Συγκεκριμένα με τη ανακωχή του Μούδρου (1918) και την αποβίβαση του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη (1919) αρκετοί πρόσφυγες που είχαν παραμείνει στα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στη Μικρά Ασία. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, πολλές οικογένειες Μικρασιατών εγκαταστάθηκαν πλέον οριστικά στην Αστυπάλαια και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Η ιταλική κυριαρχία διήρκεσε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε παραχωρείται στην Ελλάδα, μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα. Η επίσημη ενσωμάτωση με την Ελλάδα έγινε στις 7 Μαρτίου του 1948.